Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto ucierane, które się szybko robi, a efekt po prostu robi wrażenie.
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 48
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 393
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 974
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 48
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 393
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 974
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem, 240g cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajka, olej i wodę. Całość wymieszać na gładką masę. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać 20g cukru i kakao.
Z jasnego ciasta nałożyć 2-3 łyżki na środek formy, następnie na jasne ciasto nałożyć 2-3 łyżki ciemnego ciasta. Czynności powtarzać do wyczerpania ciasta. Ciasto będzie rozpływało się ze środka na boki i powstanie zebra. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut. Po upieczeniu ostudzić w formie.
Czekoladę z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Wylać na ostudzone ciasto. Udekorować posypką. Smacznego :)