Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis łatwy i szybki na puszyste ciasto zebra. Jest to klasyczny przepis na babkę z dodatkiem kakao.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2772
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1292
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 746
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 94
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2772
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1292
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 746
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 94
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, a suche składniki przesiane. Nastawiamy piekarnik na 180*C Tortownicę wykładamy na dnie papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i posypujemy grysikiem, lub mąką, lub bułką tartą.
Jajka z cukrem ubijamy na najwyższych obrotach miksera (około 10 minut) na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i ciągle miksując dodajemy aromat rumowy i resztę składników na przemian (mąkę, olej, wodę, mąkę, olej, wodę itd..) Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy mąkę pszenną (30g) i mieszamy. Do drugiej części dodajemy kakao i mieszamy. Na środek dna foremki wykładamy 3 łyżki jasnej masy, w środek jasnej masy nakładamy 3 łyżki masy kakaowej. I powtarzamy czynność z masami aż do wyczerpania. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez 50 - 60 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia.
Ciasto można udekorować posypując cukrem pudrem, czekoladową polewą (patrz przepis), lub lukrem cytrynowym.