Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis łatwy i szybki na puszyste ciasto zebra. Jest to klasyczny przepis na babkę z dodatkiem kakao.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3791
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34210
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1591
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113648
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3791
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34210
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1591
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113648
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, a suche składniki przesiane. Nastawiamy piekarnik na 180*C Tortownicę wykładamy na dnie papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i posypujemy grysikiem, lub mąką, lub bułką tartą.
Jajka z cukrem ubijamy na najwyższych obrotach miksera (około 10 minut) na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i ciągle miksując dodajemy aromat rumowy i resztę składników na przemian (mąkę, olej, wodę, mąkę, olej, wodę itd..) Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy mąkę pszenną (30g) i mieszamy. Do drugiej części dodajemy kakao i mieszamy. Na środek dna foremki wykładamy 3 łyżki jasnej masy, w środek jasnej masy nakładamy 3 łyżki masy kakaowej. I powtarzamy czynność z masami aż do wyczerpania. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez 50 - 60 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia.
Ciasto można udekorować posypując cukrem pudrem, czekoladową polewą (patrz przepis), lub lukrem cytrynowym.