Ciasto Żołądek
Składniki
- Ciasto
- 4 jajka
- 60 dkg seria białego (z wiadereczka Pilos z Lidla)
- 3/4 szkl cukru pudru
- 1/4 szkl cukru kryształu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Ciasto II :
- 25 dkg masła
- 6 jak
- 6 łyżek oleju
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 i 1/2 szkl cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku dopieczenia
- aromat waniliowy
- cukier waniliowy
- łyżka octu
- 1 szkl suchego maku
- 1 szkl kokosów
- 1 szkl mielonych orzechów łyżki 2 łyżki kakao ( u mnie kakao)
Składniki
- Ciasto
- 4 jajka
- 60 dkg seria białego (z wiadereczka Pilos z Lidla)
- 3/4 szkl cukru pudru
- 1/4 szkl cukru kryształu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Ciasto II :
- 25 dkg masła
- 6 jak
- 6 łyżek oleju
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 i 1/2 szkl cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku dopieczenia
- aromat waniliowy
- cukier waniliowy
- łyżka octu
- 1 szkl suchego maku
- 1 szkl kokosów
- 1 szkl mielonych orzechów łyżki 2 łyżki kakao ( u mnie kakao)

Etapy przygotowania
Przygotowujemy ciasto I : żółtka i cukier puder ucieramy do białości, dodajemy mąkę, zmielony ser i ucieramy jeszcze chwilkę( około minuty). Z białek ubijamy pianę ( na sztywno) dodajemy cukier kryształ i ubijamy aż cukier się rozpuści( ja dałam cukier puder). Pianę dodajemy do sera i delikatnie mieszamy łyżką. Tak przygotowane ciasto serowe wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowujemy II ciasto: Masło ucieramy z cukrem i aromatem na puszysto, dodajemy po 1 żółtku i nadal ucieramy. Dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia , ocet i ucieramy aż składniki się połączą. Z białek ubijamy pianę ,dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 3 równe części: do I dodajemy kokos -mieszamy do II dodajemy mak -mieszamy do III dodajemy orzechy – kakao - mieszamy Na ciasto serowe dajemy po łyżce każdego ciasta ( wykładamy ciasta kupkami po całym cieście serowym) Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 45 min ( do efektu suchego patyczka) Wystudzone ciasto polewamy polewą, posypujemy cukrem pudrem lub zostawiamy bez dodatków.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 320

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2266

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 128
Ostatnio komentowane przepisy

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 320

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2266

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 128



Składniki
- Ciasto
- 4 jajka
- 60 dkg seria białego (z wiadereczka Pilos z Lidla)
- 3/4 szkl cukru pudru
- 1/4 szkl cukru kryształu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Ciasto II :
- 25 dkg masła
- 6 jak
- 6 łyżek oleju
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 i 1/2 szkl cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku dopieczenia
- aromat waniliowy
- cukier waniliowy
- łyżka octu
- 1 szkl suchego maku
- 1 szkl kokosów
- 1 szkl mielonych orzechów łyżki 2 łyżki kakao ( u mnie kakao)
Przygotowujemy ciasto I : żółtka i cukier puder ucieramy do białości, dodajemy mąkę, zmielony ser i ucieramy jeszcze chwilkę( około minuty). Z białek ubijamy pianę ( na sztywno) dodajemy cukier kryształ i ubijamy aż cukier się rozpuści( ja dałam cukier puder). Pianę dodajemy do sera i delikatnie mieszamy łyżką. Tak przygotowane ciasto serowe wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowujemy II ciasto: Masło ucieramy z cukrem i aromatem na puszysto, dodajemy po 1 żółtku i nadal ucieramy. Dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia , ocet i ucieramy aż składniki się połączą. Z białek ubijamy pianę ,dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 3 równe części: do I dodajemy kokos -mieszamy do II dodajemy mak -mieszamy do III dodajemy orzechy – kakao - mieszamy Na ciasto serowe dajemy po łyżce każdego ciasta ( wykładamy ciasta kupkami po całym cieście serowym) Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 45 min ( do efektu suchego patyczka) Wystudzone ciasto polewamy polewą, posypujemy cukrem pudrem lub zostawiamy bez dodatków.