Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciemne ciasto z wiśniami i galaretką"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Owoce umyć, wydrylować. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić, żeby trochę stężały.
Na krem: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem, lekko ostudzić. Żółtka rozkłócić, wlewać porcjami do ciepłego mleka. Mąki zmiksować z resztą mleka, gotować na małym ogniu, dodając ostrożnie mleko z żółtkami.
Gdy masa zyska konsystencję budyniu (uważać, by się nie przypaliła), zdjąć z ognia, wystudzić, zmiksować z miękkim masłem i alkoholem, schłodzić.
Na biszkopt: do rondla wbić całe jajka, dodać cukier. Ustawić na małym ogniu. Jajka ubijać na puszysto, dodając porcjami mąki przesiane z proszkiem i kakao.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem, piec 20 min w temp. 180oC, wystudzić. Udekorować kremem i wiśniami, zalać galaretką, schłodzić.
ok. 75 minutŹródło: Twoje Imperium