Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Colomba to włoskie ciasto wielkanocne, mocno aromatyczne i miękkie. Nieco przypomina polską babkę drożdżową.
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 92
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 137
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 254
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 92
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 137
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 254
Składniki
Zacznij od przygotowania rozczynu. Rozkrusz świeże drożdże, zalej je letnią wodą (nie może być gorąca), wsyp mąkę, cukier, sól i wymieszaj. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować i rosnąć, to dobry moment, żeby zacząć robić ciasto.
Rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia.
Mąkę połącz w misce z jajkami, żółtkami, cukrem, ciepłym mlekiem (nie gorącym), startymi skórkami z owoców, migdałami, ekstraktami i solą. Wlej zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy składniki zaczną się łączyć w jednolitą całość, dodaj roztopione masło i rodzynki. Wyrabiaj dalej.
Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odstawać od rąk lub ścianek miseczki. Do wyrabiania możesz użyć malaksera lub zrobić to ręcznie.
Uformuj kulę, oprósz delikatnie mąką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryj ściereczką, odczekaj około godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośniętą kulę ciasta ponownie zagnieć. Umieść ją w formie posmarowanej tłuszczem. Oprósz mąką i poczekaj aż ponownie wyrośnie (ok. 20 minut).
Wstaw babkę do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 25 minut bez termoobiegu. Wyjmij i ostudź na kratce, tak jak ciasto drożdżowe. Udekoruj babkę bitą śmietaną i migdałami albo tradycyjnym cukrem pudrem.