Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cynamonowiec z figami"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 107
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 51
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 107
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 51
Składniki
Drożdże wkrusz do miseczki. Dodaj 1 łyżeczkę cukru, dokładnie rozetrzyj. Stale mieszając, dodawaj tyle mąki i mleka, aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Wtedy przykryj go i odstaw do wyrośnięcia. Masło stop, przestudź.
Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj cynamon, żółtka, cukier oraz cukier waniliowy. Wlej pozostałe mleko. Dołóż wyrośnięty zaczyn i wyrabiaj, aż ciasto zacznie odstawać od rąk.
Pod koniec wyrabiania do ciasta dodaj uprzednio stopione masło oraz rodzynki, figi i orzechy. Miskę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć. Formę na babkę posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Nałóż do niej ciasto i odstaw jeszcze na 30 minut, aby ponownie wyrosło.
Następnie ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st., po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 st. Piecz jeszcze około pół godziny.
Po wystudzeniu babkę oprósz obficie cukrem pudrem i udekoruj ulubionymi bakaliami.
Jeszcze lepszy smak!
Babka zachwyci łasuchów, jeśli dodasz do ciasta szczyptę kardamonu i mielonych goździków.Źródło: Tina