Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówka "na szybko" to przepis, który wykorzystuję non stop za każdym razem nieco go modyfikując. Tym razem z dodatkiem cynamonu i kakao, przez które ciasto zyskuje fajny kolor i aromat. Dodatkowo - gruszki i suszona żurawina - pycha:)
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 169
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 657
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 115
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 169
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 657
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 115
Składniki
Składniki na keksówkę W dużym garnku po kolei umieścić: drożdże, cukier, ciepłe mleko, rozbełtane jajka, olej i mąkę. Odstawić na około 1,5 godzinki w ciepłe miejsce, drożdże muszą zacząć pracować. Po tym czasie dodać kakao i cynamon, wymieszać łyżką do połączenia składników. Do ciasta dorzucić garść żurawiny, przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Gruszkę obrać i pokroić w cienkie paseczki, ułożyć na wierzchu ciasta, lekko wepchnąć do środka. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut do wyrośnięcia, po czym wstawić do piekarnia nagrzanego do 180 st. na około 45 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy już gotowe. Oprószyć cukrem pudrem.