Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowa chmurka bez pieczenia to szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, które jest idealne na letnie upały. Przyjemnie orzeźwia, ochładza i zaspokoi ochotę na coś słodkiego. Świetnie sprawdzi się na niedzielne spotkanie ze znajomymi czy do popołudniowej kawy. Ten deser pokochają wszyscy miłośnicy cytrusowych, świeżych smaków.
wymiary formy: 30x40 cm
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 195
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 313
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 195
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 313
Składniki
Przygotuj krem. Śmietankę i cukier umieść w dużej misce i ubij całość na sztywno, na wysokich obrotach miksera.
Dodaj sok i skórkę z cytryny. Wymieszaj całość szpatułką do połączenia składników.
Przygotuj galaretkę. W garnku podgrzej wodę z sokiem cytrynowym. Dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Jeśli mieszanina się zagotuje, zdejmij ją z ognia i ostudź do temperatury ok. 70 st. Celsjusza.
Wsyp galaretkę i rozpuść ją całkowicie. Odstaw do ostygnięcia.
Złóż ciasto.
Blachę do pieczenia o wymiarach 30x40 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie na dnie rozłóż równomiernie biszkopty.
Na biszkoptach rozsmaruj równomiernie krem i wyrównaj wierzch. Wstaw całość do lodówki, do momentu aż galaretka zacznie lekko tężeć.
Zimną, tężejącą galaretkę wylej na wierzch ciasta.
Cytrynową chmurkę bez pieczenia wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, do całkowitego zastygnięcia warstw.
Ciasto przechowuj w lodówce i podawaj na zimno.