Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowa Fantazja to aromatyczne ciasto cytrynowe na bazie kruchego ciasta z budyniem, galaretką cytrynowo agrestową i pianką. Całość przykryta ciemnymi biszkoptami polanymi cytrynowym lukrem.
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7725
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 32
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 171
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7725
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 32
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 171
Składniki
Przygotowanie. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃
Ciasto kruche. Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodajemy zimne masło i smalec. Szybko siekamy nożem do momentu, aż masło ze smalcem będą w malutkich kawałkach. Wówczas dodajemy żółtka i dalej siekamy nożem, aż żółtka połączą się z resztą składników. Następnie szybko zagniatamy ciasto ręcznie. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę ( wstawiłam do zamrażalnika na 15 minut). Po tym czasie ciasto wykładamy do foremki i wygładzamy np. szklanką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 200℃ przez około 25 min. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.
Budyń cytrynowy. W 1 szklance zimnej wody rozpuszczamy proszek budyniowy. Resztę wody zagotowujemy. Wlewamy rozpuszczone budynie i doprowadzamy do wrzenia. Chwilkę gotujemy, wyłączamy kuchenkę i wsypujemy galaretki. Mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy masło i energicznie mieszamy. Gorący budyń wylewamy na kruche ciasto. Gdy wystygnie wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
Warstwa Galaretkowa. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na wystudzoną masę budyniową w foremce.
Pianka cytrynowa. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Wlewamy zimną galaretkę i miksujemy krótko do połączenia składników. Od razu wykładamy na stężałą galaretkę w foremce. Na górę układamy herbatniki.
Lukier pomarańczowy i dekoracja. Cukier puder przesiewamy. Dodajemy gorącą wodę i sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania zadowalającej nas konsystencji. Jeżeli lukier jest za rzadki dosypujemy przesianego cukru pudru, a jeżeli jest za gęsty dolewamy gorącej wody. Lukier od razu wylewamy na herbatniki i gdy zastygnie dekorujemy ciasto otartą skórką z cytryny (cytrynę otarłam na dużych oczkach tarki) Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy najlepiej całą noc.