Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe, słodkie ciasteczka. Nie ma z nimi dużo pracy, a robią wrażenie. Polecam.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1069
Polecam.
Odsłon: 1041
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1049
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1069
Polecam.
Odsłon: 1041
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1049
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże. Wymieszać. Dodać cukier, kefir, jajko i ekstrakt cytrynowy. Zarobić ciasto. Od razu rozwałkować. Pokroić na paski o szerokości 2 cm. Następnie pokroić na kwadraciki. Ciasteczka układać na blaszce zaopatrzonej w papier do pieczenia. Zachować odstępy. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C około 20 minut, aż ładnie się zrumienią. Po wystudzeniu wkładać partiami do miseczki z lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Wymieszać je lub smarować każde ciasto oddzielnie. Odkładać na papier do pieczenia, aby lukier zastygł.