Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, orzeźwiające ciasto przekładane dwoma rodzajami kremu. Super ciasto na każdą okazję chrzciny, urodziny, komunię, święta.
Blaszka 24 x 24 cm.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3847
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3837
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 409
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 765
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3847
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3837
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 409
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 765
Składniki
W miseczce wymieszać obie mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Do drugiej miski wbić 4 jajka, dodać cukier i ubijać mikserem na wysokich obrotach ok 5 - 10 min. Do ubitych jajek wsypać mąki i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto na blaszkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 25 min. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i po 10 min. wyjąć z blaszki. Biszkopt po ostygnięciu razem z papierem włożyć na blaszkę i nasączyć ponczem.
Masa budyniowa: ugotować gęsty budyń. Do rondelka wlać 150 ml wody, sok z cytryny i cukier. Mieszać całość aż cukier się rozpuści. Gotować na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Do osobnej szklanki wlać pozostałą wodę i wsypać budyń wymieszać i wlać do rondelka. Mieszać aby masa budyniowa zgęstniała. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Przykryć folią. Do wysokiej miski włożyć miękkie masło i ubijać mikserem na puszystą masę. Dodawać po łyżce ostudzony budyń ciągle miksując. Gotowy krem cytrynowy wyłożyć na biszkopt i wygładzić. Wstawić blaszkę do lodówki.
Pianka cytrynowa - galaretkę cytrynową zalać wrzącą wodą i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić - wstawić do lodówki i sprawdzać co kilka min. bo do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę (rzadki kisiel) W wysokim naczyniu wlać schłodzoną kremówkę. Do śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Najpierw na niższych obrotach a po chwili na wysokich obrotach. Śmietana ma być idealnie ubitą. Do ubitej śmietany dodawać tężejącą galaretkę. Po każdej łyżce chwilę ubijać. Formę z ciastem wyjąć z lodówki. Piankę cytrynową wyłożyć na warstwę budyniową. Wyrównać powierzchnię i wstawić ponownie do lodówki. Po 30 min wyjąć z lodówki i położyć herbatniki , w razie potrzeby można przeciąć. Na herbatniki polać lukier cytrynowy i wstawić ponownie do lodówki. Chłodzić min. 4 godz. a najlepiej całą noc.