Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja by sobie umilić wolne chwile albo nawet czas w pracy takim oto cytrynowym, orzeźwiającym ciastkiem. Cytrynowiec rozpływa się w ustach, smaczny, orzeźwiający. Poprawi nastrój każdemu kto tego potrzebuje :) Goście byli zachwyceni lekkością tego ciasta.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 338
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 75
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 73
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 52
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2407
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 338
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 75
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 73
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 52
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2407
Składniki
Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam z cukrem. Kolejno dodawałam żółtka a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam. Piekłam w blaszce 21x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 170 stopniach przez ok. 30 minut.
Zagotowałam 1 szklankę wody z sokiem z cytryny i cukrem. W drugiej szklance wody wymieszałam budyń i wlewałam do gotującego się soku i wody z cukrem. Ugotowałam budyń i odstawiłam do ostygnięcia.
Mikserem utarłam masło i po łyżce dodawałam cytrynowy budyń. Utarłam na puszystą masę. Wyłożyłam na biszkopt i równo rozsmarowałam. Wstawiłam do lodówki i w tym czasie ubiłam śmietanę na sztywno. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudziłam. Cienką strużką wlewałam galaretkę do bitej śmietany. Wymieszałam dokładnie i wylałam na masę cytrynową. Śmietanę równo rozsmarowałam i wyłożyłam na nią herbatniki.
Zrobiłam polewę. Wodę podgrzałam w rondelku i rozpuściłam w niej masło. Dodałam przesiane kakao i cukier. Wymieszałam aż cukier się rozpuścił i składniki zaczęły się łączyć. Dolałam śmietankę. Wymieszałam. W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i dolałam do polewy. Zanim wylałam polewę na herbatniki ostudziłam ją dobrze. Takie ciasto wstawiłam na noc do lodówki.
Notatki: *użyłam do wykończenia ciasta herbatników kakaowych, mogą być oczywiście i zwykłe jasne herbatniki. *biszkopt do tego ciasta jest jak puszek, idealnie pasuje na spód Cytrynowca. *można dolać odrobinę więcej soku z cytryn tak do 3/4 szklanki.