Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytryna to wspaniały dodatek do deserów. Przysmakami z jej dodatkiem nie można się „przesłodzić”. Są lekkie, orzeźwiające, idealne na gorące dni (i nie tylko!). Właśnie takie jest ciasto cytrynowiec. Istnieją dziesiątki przepisów na ten smakowity wypiek. Poniższy wariant to proste ciasto ucierane o słowiańskich korzeniach połączone z angielskim lemon curdem – bardzo zgrany duet!
Tortownica o średnicy 23 cm
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 183
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 91
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 183
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 91
Składniki
Tortownicę (około 23 cm średnicy) natłuść i oprósz mąką lub bułką tartą. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj do masy po jednym jajku, cały czas miksując. Połącz masę z przesianą przez sitko mąką, proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Zmiksuj na jednolite ciasto. Przelej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 20-30 minut. Poczekaj, aż wystygnie.
Przygotuj krem cytrynowy. Rozkłóć w metalowej misce jajka. Dodaj cukier, pokrojone na niewielkie kawałki masło i sok z cytryn. Umieść miskę w kąpieli wodnej. Podgrzewaj zawartość, cały czas mieszając rózgą cukierniczą, aż krem osiągnie gęstą, gładką konsystencję. Gdy krem wystygnie, przełóż nim ciasto przekrojone na kilka blatów.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj do czekolady jogurt i dokładnie wymieszaj. Gdy polewa nieco przestygnie (ale nie stężeje), oblej nią ciasto.