Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowiec z bezą to ciasto dość pracochłonne, ale zachwyci cię orzeźwiającym smakiem. Idealnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4340
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 194
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4340
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 194
Składniki
Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę (mikserem na wysokich obrotach). Pod koniec ubijania dodaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiej partiami obie mąki. Delikatnie wymieszaj szpatułą do połączenia składników. Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach około 25x35 cm. Przelej do formy ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 35-40 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie, przekrój je wzdłuż na pół. Połącz składniki na poncz i nasącz nim blaty ciasta.
Przygotuj krem budyniowy. Wymieszaj proszek na budyń z około 100 ml mleka. Resztę mleka zagotuj w rondelku. W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem. Połącz ze skórką otartą cytryny i mlekiem z proszkiem budyniowym. Wlej uzyskaną masę do gotującego się mleka. Gotuj przez chwilę, cały czas mieszając. Gdy masa budyniowa przestygnie, zmiksuj ją z masłem. Przełóż kremem blaty ciasta i wstaw je do lodówki na co najmniej godzinę.
Przygotuj krem cytrynowy. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie. Połącz z sokiem z cytryny i przestudź (ma pozostać płynna). Ubij śmietanę i dosłodź. Połącz delikatnie z około ¾ galaretki. Wyłóż uzyskaną masę na biszkopt i wyrównaj. Bardzo delikatnie wylej na wierzch resztę „czystej” galaretki. Wstaw na 3-4 godziny do lodówki.
Przygotuj bezę. Ugotuj z wodę cukrem tak, by powstał z nich gęsty syrop. Ubij białka na sztywną pianę. Gdy syrop osiągnie temperaturę około 120°C, wlej go wąską strużką do białek, cały czas ubijając je przy tym mikserem na wysokich obrotach. Miksuj do czasu, aż białka wystygną. Udekoruj bezą ciasto. Na koniec przypal ją palnikiem cukierniczym.