Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cytrynowy serniczek w wafelkach"
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 544
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 599
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 875
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 544
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 599
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 875
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 1,20 zł.
Ciasteczka owsiane wkładamy do foliowego woreczka i bardzo drobno rozgniatamy wałkiem. W rondelku roztapiamy masło i łączymy z pokruszonymi ciastkami. Masą wykładamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Z dwóch cytryn ścieramy skórkę, a z trzeciej wyciskamy sok.
Maślankę, serek i cukier puder miksujemy na gładką masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, mieszamy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z masą serowo-maślankową. Następnie wlewamy żelatynę i krótko miksujemy. Masę przekładamy do tortownicy na schłodzone ciasto. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na ok. 60 minut.
Kwadraty wafli kruszymy na małe kawałki. Sernik wyjmujemy z formy, przekładamy na paterę lub talerz i pokruszonymi waflami obsypujemy boki ciasta.
Wartość odżywcza porcji 300 kcal Białko 3 g/Tłuszcz 20 g/Węglowodany 24 gŹródło: Rewia