Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czarny las pod śniegiem"
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 48
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 19
Polecam.
Odsłon: 352
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3617
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 48
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 19
Polecam.
Odsłon: 352
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3617
Składniki
Czas przygotowania 25 minut. Cena porcji ok. 4,20 zł.
Wiśnie odcedzamy z syropu. Połowę przekładamy do rondelka, zalewamy odcedzonym syropem, dodajemy cukier waniliowy i podgrzewamy.
Piernik kroimy w drobną kostkę, przekładamy do ciepłych wiśni i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy grubo siekamy i podprażamy na patelni bez tłuszczu, aż nabiorą złotawego koloru.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem w wysokim naczyniu. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy łyżeczkę cukru pudru i cukier waniliowy. Ubijamy, aż będzie sztywna.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.
Do czterech szklanek przekładamy wiśnie z piernikiem. Na nich układamy wiśnie z syropu. Przykrywamy bitą śmietaną, którą polewamy likierem wymieszanym z syropem z wiśni i rozpuszczoną czekoladą. Wierzch ozdabiamy wisienką. Desery wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodziły.
Wartość odżywcza porcji 590 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 38 g/Węglowodany 52 gŹródło: Rewia