Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czekoladowa krajanka"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Ciasteczka rozdrobnij w malakserze lub za pomocą wałka do ciasta (ciasteczka przed wałkowaniem włóż do woreczka foliowego). 15 dag masła rozpuść i lekko przestudź. Połącz z rozdrobnionymi ciasteczkami oraz skórką otartą z połowy cytryny.
Prostokątną formę wyłóż przygotowaną mieszanką. Starannie ugnieć dłonią. Odstaw do lodówki. W tym czasie pozostałe masło włóż do rondelka. Dodaj drobno posiekaną lub połamaną gorzką czekoladę.
Ogrzewaj w rondelku, aż się rozpuszczą i połączą. Zdejmij z ognia, pozostaw do ostudzenia. Jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij na sztywno.
Masę z żółtek dodawaj po łyżce do masy czekoladowej, starannie ucieraj. Następnie dodaj mąkę, połącz. Na koniec delikatnie wymieszaj pianę z białek. Gotową masę przelej do wyłożonej ciasteczkami formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 165 stopni przez 45 min.
12 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 420 kcal, cena 1,70 złŹródło: Świat kobiety