Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Czekoladowa rolada"
Polecam.
Odsłon: 209
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 63
Polecam.
Odsłon: 209
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 63
Składniki
Rozbij jajka. Białka oddziel od żółtek. Żółtka oraz 2 łyżki cukru utrzyj na kremową masę. Do białek dodaj szczyptę soli, za pomocą miksera ubij sztywną pianę.
Do piany z białek wsyp pozostały cukier, ubijaj jeszcze 2-3 minuty, aż piana stanie się szklista. Dodaj masę żółtkową, wymieszaj delikatnie, by piana nie opadła.
Przesiej mąkę z cukrem waniliowym, dodaj ją do masy, wymieszaj. Płaską formę wyłóż pergaminem, posmaruj olejem. Rozsmaruj ciasto. Piecz je 15 minut w temp. 180 stopni.
Jedną mleczną i jedną gorzką czekoladę pokrusz, roztop w gorącej kąpieli wodnej, a po- tem ostudź. Żelatynę rozpuść w łyżce wody, połącz z czekoladą i ubitą na sztywno kremówką.
Gorące ciasto wyjmij na ściereczkę i razem z nią zroluj. Gdy wystygnie, rozwiń, posmaruj kremem. Ponownie zroluj, ozdób resztą kremu oraz wiórkami z pozostałej czekolady.
Czas ok. 45 min; porcja – 340 kcal, cena 1,20 zł.
. Roladę możesz także posmarować dowolnym kremem z proszku.Źródło: Świat kobiety