Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto, krem czekoladowy i gruszki - pyszne, dekadenckie babeczki sprawdzą się na każdą okazję
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5396
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 910
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11842
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1355
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5396
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 910
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11842
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1355
Składniki
Zimne masło posiekać w kostkę, dodać do mąki i wyrobić w palcach na kruszonkę, dodać jajko i śmietanę- zanieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wyłożyć formy na babeczki i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
Gruszki pokroić w ósemki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić z połową cukru a pozostałą część cukru utrzeć z jajkami na puszystą masę. Wymieszać delikatnie jajka, bitą śmietanę i czekoladę. Na dnie każdej foremki wyłożyć po dwie cząstki gruszek i zalać musem z czekoladą. Piec ok 30- 35 minut.
Z podanych składników można upiec jedną tartę ale trzeba wcześniej zapiec ciasto bez wypełnienia przez ok 15 minut w 200 stopniach. Wyłożyć gruszki i krem i piec ok 40 minut.