Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto, krem czekoladowy i gruszki - pyszne, dekadenckie babeczki sprawdzą się na każdą okazję
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22336
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 160
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 348
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 487
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22336
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 160
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 348
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 487
Składniki
Zimne masło posiekać w kostkę, dodać do mąki i wyrobić w palcach na kruszonkę, dodać jajko i śmietanę- zanieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wyłożyć formy na babeczki i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
Gruszki pokroić w ósemki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić z połową cukru a pozostałą część cukru utrzeć z jajkami na puszystą masę. Wymieszać delikatnie jajka, bitą śmietanę i czekoladę. Na dnie każdej foremki wyłożyć po dwie cząstki gruszek i zalać musem z czekoladą. Piec ok 30- 35 minut.
Z podanych składników można upiec jedną tartę ale trzeba wcześniej zapiec ciasto bez wypełnienia przez ok 15 minut w 200 stopniach. Wyłożyć gruszki i krem i piec ok 40 minut.