Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyobraźcie sobie ciasto, chrupiąca skórka a środek miękki wręcz ciągnący się. Słodkie, bardzo słodkie w środku kawałki czekolady i orzechów. Czujecie unoszący się zapach czekolady w całym domu? To właśnie czekoladowe brownie, proste w wykonaniu ale pyszne
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5826
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 360
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5826
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 360
Składniki
Sami zobaczycie, że sposób wykonania jest prosty. Gorzką czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W między czasie do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i ubijamy na gładką masę. Gdy masło wraz z gorzką czekoladą się rozpuści lekko je przestudzamy. Do ubitych jajek z cukrem dodajemy mąkę oraz kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Podczas gdy masło jeszcze stygnie przygotowujemy resztę składników. Białą i mleczną czekoladę kruszymy ( ja użyłem do tego noża ) a orzechy w zależności od tego jakich używacie można zostawić całe lub też skruszyć ( ja używałem ziemnych i zostawiłem w całości ). Teraz do masy z jajek, cukru, kakao i mąki dodajemy rozpuszczone masło z czekoladą i mieszamy ( na tym etapie można jeszcze używać miksera ). Następnie dodajemy obie pokruszone czekolady i orzechy, wszystko mieszamy łopatką.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem i przekładamy nasze ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni około 30 minut. Po tym czasie nasze czekoladowe brownie jest gotowe Pamiętajcie, że jest ono bardzo słodkie. Jeżeli jednak chcielibyście aby Wasze brownie nie było tak słodkie to po prostu dodajcie mniej białej i mlecznej czekolady. Smacznego!!