Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na cukinię w pełni. Za chwilę zabieram się za sałatkę z cukinii do słoików, a tymczasem upiekłam jeszcze jedno ciasto z cukinii. Tym razem czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe. Zostało mi trochę wiśni ze słoika, więc jeszcze też dorzuciłam do środka, a wierzch polałam czekoladą. Jak zwykłe, ciasto z cukinii wyszło ekstra. Mega puszyste i wilgotne. Do tego bardzo łatwe do zrobienia.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 46
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 108
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10331
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 992
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 46
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 108
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10331
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 992
Składniki
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjęłam je wcześniej z lodówki. Jajka utarłam z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlałam olej. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Mieszankę wsypałam do masy jajecznej i drewnianą łyżką wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Następnie do ciasta dodałam krem czekoladowy i również wymieszałam do połączenia składników. Cukinię (użyłam takiej jasnej cukinii, która była mało wilgotna) obrałam, oczyściłam z pestek i starłam na tarce na grubych oczkach. Jako że puszczała mało soku podczas ścierania, to nie odciskałam jej. Jabłko obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i również starłam na tarce na grubych oczkach. Startą cukinię wraz z jabłkiem dodałam do ciasta i wymieszałam dokładnie. Gotowe ciasto przelałam do formy o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poutykałam. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je około godziny w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę i i wymieszałam do rozpuszczenia się czekolady. Czekoladą posmarowałam ciasto. Gdy czekolada zastygnie ciasto można pokroić na kawałki i podać.