Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na mące razowej, którego smak bardzo mnie zaskoczył, bo użycie mąki razowej jest prawie niewyczuwalne. Jest wilgotne, mięciutkie i długo zachowuje świeżość.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9784
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4501
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9784
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4501
Składniki
Ciasto: w jedne misce łączymy: mąkę, sól, sodę oraz kakao. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia (ale nie może stwardnieć). Mikserem ucieramy masło, stopniowo dodajemy cukier, następnie jajka. Wlewamy ekstrakt z wanilii i roztopioną czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Następnie na przemian dodajemy połączone wcześniej suche składniki i śmietanę, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec wlewamy wrzącą wodę i mieszamy (ciasto stanie się rzadkie). Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ciasto wlewamy na wyłożoną papierem tortownicę, pieczemy około 30-40 minut, pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Po upieczeniu ciasto studzimy.
Polewa: masło roztapiamy w rondelku na wolnym ogniu, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż się roztopi i połączy z masłem w gładką polewę. Polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.
Zamiast polewy można użyć cukru pudru i obsypać ciasto.