Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na Walentynki. Z tym przepisem poradzą sobie nawet osoby stawiające pierwsze kroki w kuchni. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w misce, ciasto przelać do formy i upiec. Następnie po przestudzeniu przy użyciu foremki wycinamy z ciasta duże serca, które przekładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem. Walentynkowe ciasto możemy zaserwować w towarzystwie świeżych owoców, bitej śmietany lub konfitury. Taka kompozycja z pewnością zrobi wrażenie na Waszej drugiej połówce. Udanego świętowania!
Składniki
Do rondelka wrzucamy pokrojoną w kostkę margarynę, dodajemy cukier i wlewamy mleko. Składniki podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie odstawiamy rondelek do przestudzenia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Składniki mieszamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Przestudzoną margarynę z cukrem i mlekiem przelewamy do dużej miski, dodajemy żółtka, składniki mieszamy, następnie dodajemy stopniowo sypkie składniki. Całość miksujemy. Na koniec do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek. Ciasto delikatnie mieszamy szpatułką.
Czekoladowe ciasto przelewamy do prostokątnej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po około 30-35 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest dobrze wypieczone.
Upieczone ciasto czekoladowe studzimy na kratce. Po przestudzeniu przy użyciu foremki wycinamy serca. Ciasto walentynkowe oprószamy cukrem pudrem. Podajemy z malinami lub truskawkami. Udanego Dnia Zakochanych!