Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Czekoladowe ciasto z orzechami i śliwkami"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14951
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4726
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44752
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 687
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14951
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4726
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44752
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 687
Składniki
Do szklanej lub metalowej miski włóż połamaną na mniejsze kawałki czekoladę oraz masło. Miskę postaw na garnku z wrzącą wodą (jej dno nie może dotykać wody), mieszaj aż się rozpuszczą i dokładnie połączą.
Do przesianej mąki wsyp cukier, proszek do pieczenia oraz kakao, wymieszaj. Do dużej miski wbij jajka, wlej mleko, krótko zmiksuj. Następnie, wciąż miksując, stopniowo dodawaj suche skład niki. Na koniec dodaj przestudzoną czekoladę z masłem i zmiksuj, by wszystkie ciasta dokład nie się połączyły.
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, usuń pestki. Formę do ciasta posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Na cieście rozłóż śliwki oraz orzechy, delikatnie je wciskając.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudź w uchylonym piekarniku.
80 minut. Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie