Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oprócz serników, jest to moje ulubione ciasto. Tym razem zrobiłam z winogronem i z czekoladową galaretką. Wyszło bardzo dobre.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1310
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36667
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3825
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 566
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2993
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1310
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36667
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3825
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 566
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2993
Składniki
ciasto-Każde czekolady rozpuścić na parze-OSOBNO w śmietance. Ostudzić do letniego. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Przesiać tam mąkę z proszkiem i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem i wmieszać do ciasta. Ciasto rozdzielić do dwuch misek. Do jednej dodać rozpuszczoną białą czekoladę a do drugiej ciemną i delikatnie wymieszać.
To białe ciasto wyłożyć do blaszki (30x40) wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarować.
Ciemne ciasto rozlać równomiernie po jasnym i rozsmarować. Porozrzucać umyty i wysuszony winogron lekko go wciskając.
Piec w 175* ok.50 min.
polewa-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i jak zacznie lekko tężeć to wylać na górę zimnego ciasta. Ciasto schłodzić w lodówce.