Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis, dla mnie, to powrót do dzieciństwa. Ciasteczka, które u nas w domu są bardzo lubiane i bardzo często je robię. U mnie w domu pojawiają się one w dwóch wersjach, klasycznej i czekoladowej. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na orzeszki czekoladowe.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 7
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 120
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 7
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 120
Składniki
Zrobić ciasto: w misce wyrobić, na gładka masę wszystkie składniki na ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do woreczka spożywczego i włożyć do lodówki na 30 minut. Kiedy ciasto „odpocznie” wyjąć je z lodówki. Z ciasta formować male kuleczki i wyłożyć nimi foremki do robienia orzeszków lub lub elektryczna formę. W piekarniku piec je w temperaturze 180 st. C przez 12 – 15 minut. W elektrycznej formie według załączonej instrukcji.
Następnie zrobić krem: Miskę ustawić na garnku z gotującą się woda i rozpuścić w niej pokrojona w mniejsze kawałki, czekoladę. Do rozpuszczonej czekolady dodać masło, całość mieszać do rozpuszczenia. Na koniec dodać skondensowane mleko. Całość podgrzewać na parze przez 3 -4 minuty. Tak przygotowany krem zdjąć z grzania i dodać do niego zmielone orzechy. Całość dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Wypieczone i ostudzone skorupki, wypełnić przygotowanym kremem. Dwie polówki złączyć ze soba, tworząc ciasteczko w formie orzeszka. Smacznego!