Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis, dla mnie, to powrót do dzieciństwa. Ciasteczka, które u nas w domu są bardzo lubiane i bardzo często je robię. U mnie w domu pojawiają się one w dwóch wersjach, klasycznej i czekoladowej. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na orzeszki czekoladowe.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 57
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5668
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 98
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 573
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 57
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5668
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 98
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 573
Składniki
Zrobić ciasto: w misce wyrobić, na gładka masę wszystkie składniki na ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do woreczka spożywczego i włożyć do lodówki na 30 minut. Kiedy ciasto „odpocznie” wyjąć je z lodówki. Z ciasta formować male kuleczki i wyłożyć nimi foremki do robienia orzeszków lub lub elektryczna formę. W piekarniku piec je w temperaturze 180 st. C przez 12 – 15 minut. W elektrycznej formie według załączonej instrukcji.
Następnie zrobić krem: Miskę ustawić na garnku z gotującą się woda i rozpuścić w niej pokrojona w mniejsze kawałki, czekoladę. Do rozpuszczonej czekolady dodać masło, całość mieszać do rozpuszczenia. Na koniec dodać skondensowane mleko. Całość podgrzewać na parze przez 3 -4 minuty. Tak przygotowany krem zdjąć z grzania i dodać do niego zmielone orzechy. Całość dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Wypieczone i ostudzone skorupki, wypełnić przygotowanym kremem. Dwie polówki złączyć ze soba, tworząc ciasteczko w formie orzeszka. Smacznego!