Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i pyszny sposób na wykorzystanie pozostałych po innych wypiekach białek. Mocno czekoladowe ciasteczka z subtelną kawową nutą.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 126
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 746
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 357
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 126
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 746
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 357
Składniki
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy olej i pozostawiamy do ostudzenia. Dodajemy cukry i kawę, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy, dodajemy do czekolady i delikatnie mieszamy. Osobno mieszamy pozostałe składniki suche - mąkę, kakao, proszek, sól. Łączymy składniki suche i mokre, delikatnie mieszamy, aż do połączenia. Odrywamy po kawałku ciasta, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji wyszła mi jedna, pełna blacha. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Od razu po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie, ale po ostudzeniu stwardnieją.