Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój synek na trzecie urodziny zażyczył sobie tort "choinka-citroen". Zrobiłam. Na bazie czekoladowo-orzechowego biszkoptu obłożony czekoladowym ganache, w środku śmietana z orzechami włoskimi. Przechowywać trzeba w lodówce, ale warto wyjąć 20 minut przed podaniem, żeby ganache zmiękł.
Składniki
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, formę wyłożyć papierem do pieczenia (kwadratowa ok. 20x20cm, okrągła 20cm średnicy).
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Żołtka, cukier, cukier waniliowy i 2 łyżki gorącej wody ubić na kremową pianę. W drugiej misece wymieszać mąkę, orzechy, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Następnie dodać ubite białka. Ciasto przełożyć do formy i piec 25-30 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Czekoladę połamać, włożyć do metalowej miski. 200g kremówki zagotować i wylać na czekoladę, zostawić na 10 minut. Potem energicznie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Biszkopt wyjąć z formy, przeciąć wzdłuż na pół (kwadratowy) lub na trzy placki (okrągły). 400g śmietany ubić na sztywno, w trakcie ubijania wsypać cukier waniliowy i usztywniacz. Na koniec dodać orzechy.
Ostudzony ganache ubijać do momentu zgęstnienia masy, posmarować cienką warstwą pierwszy placek. Następnie rozsmarować śmietanę - całą na kwadracie, połowę na kole. Przykryć drugim plackiem. (Okrągły tort posmarować resztą śmietany i przykryć trzecim plackiem.) Cały tort posmarować ganache. Wstawić do lodówki. Smacznego :) Napisy zrobiłam z marcepanu. Logo to kawałki ciasta (zostało mi trochę po zrobieniu Tortu Minecraft) owinięte masą cukrową.