Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czekoladowy jabłecznik"
Polecam.
Odsłon: 140
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 160
Pierogi meksykańskie całkowicie różnią się od naszych polskich. Przede wszyst...
Odsłon: 17103
Polecam.
Odsłon: 140
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 160
Pierogi meksykańskie całkowicie różnią się od naszych polskich. Przede wszyst...
Odsłon: 17103
Składniki
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, miąższ potnij na kawałeczki. Pokrojone jabłka wymieszaj z cukrem. Duś na małym płomieniu 10 minut. Proszek budyniowy wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Wlej do masy jabłkowej. Dodaj przyprawę korzenną. Ponownie zagotuj, mieszając. Odstaw do wystudzenia.
Masło pokrój na kawałki. Dodaj do niego cukier puder oraz cukier waniliowy. Wsyp mąkę przesianą z kakao. Wbij jajko. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na godzinę. Podłużną foremkę wyłóż pergaminem. Na oprószonej mąką stolicy rozwałkuj 2/3 schłodzonego ciasta. Wylep nim spód oraz brzegi formy. Na cieście rozsmaruj masę jabłkową.
Pozostałe ciasto rozwałkuj na podłużny placek. Foremkami wytnij w nim gwiazdki. Wierzch jabłecznika przykryj plackiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 30 minut. Wycięte gwiazdki ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 8 minut w temp. 175 st. Wystudź i posmaruj lukrem. Udekoruj nimi ciasto. ok. 75 minut 1 porcja 380 kcal.Źródło: Tina