Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowy przekładaniec bez pieczenia, zrobiony na jasnych herbatnikach to pyszne, lekkie, kremowe ciasto, idealne na każdą okazję.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 169
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 266
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 169
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 266
Składniki
Małą foremkę ok. 10x20cm wyłożyłam folią aluminiową. Można też użyć folii spożywczej przezroczystej lub papieru do pieczenia. Na dnie ułożyłam pierwszą warstwę herbatników, docinając je do wymiarów formy. 4 łyżki śmietany podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki mleczną i gorzką czekoladę. Chwilę odczekałam, a następnie mieszałam, aż czekolada się rozpuściła i utworzyła jednolitą masę. Roztopioną czekoladę odstawiłam, żeby przestygła. Resztę zimnej śmietany przelałam do wysokiej miski. Wsypałam do niej obydwa śmietan - fixy i ubiłam ją na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Do ubitej śmietany dodałam przestudzoną czekoladę i zmiksowałam do połączenia składników. Masę podzieliłam na trzy równe części. Pierwszą część kremu rozsmarowałam na herbatnikach w foremce. Na kremie ułożyłam drugą warstwę herbatników, rozsmarowałam drugą część kremu, znów ułożyłam herbatniki i rozsmarowałam trzecią ostatnią część kremu. Na ostatniej warstwie kremu ułożyłam ostatnią warstwę herbatników. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Mieszałam, aż czekolada się rozpuściła i utworzyła jednolitą polewę. Polewą posmarowałam ciasto. Ciasto odstawiłam do lodówki na kilka godzin, żeby zarówno masa jak i polewa stężały, a herbatniki namiękły. Po schłodzeniu, ciasto wyjęłam z foremki razem z folią, zdjęłam ostrożnie folię, przełożyłam ciasto na talerz i pokroiłam na kawałki. Ja ciasto zrobiłam w małym rozmiarze 10x20cm. Jeśli chcecie zrobić go w standardowej blaszce, to należy wszystkie składniki podwoić lub potroić.