Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czekoladowy torcik z puszystą bitą śmietaną"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 39
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 40
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2728
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 170
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 124
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 39
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 40
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2728
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 170
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 124
Składniki
Jajka ubij w kąpieli wodnej z 10 dag cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kiedy masa jajeczna będzie już puszysta i jasnokremowa, zdejmij ją i ubijaj dalej, aż wystygnie. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsyp do masy jajecznej i jednocześnie delikatnie mieszaj ciasto łyżką.
Tortownicę o śr. ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wierzch wygładź. Biszkopt wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz około 30 minut. Upieczone ciasto przestudź w tortownicy, potem wyjmij, wystudź na kratce kuchennej. Śmietanę ubij z resztą cukru i zagęstnikiem. Pod koniec ubijania dolej likier pomarańczowy. Krem mocno schłodź w lodówce.
Zimny biszkopt rozetnij na 3 blaty. Krem przełóż porcjami do szprycy cukierniczej z dużą okrągłą końcówką. Wyciśnij porcje kremu na każdy blat. Biszkopty ułóż jeden na długim. Lekko dociśnij. Wierzch tortu udekoruj konfiturami oraz wiśniami z kompotu. Obsyp wiórkami czekoladowymi.
ok. 1 godziny i 45 minut. 1 porcja 410 kcal.Źródło: Tina