Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno czekoladowy i wiśniowy. Pycha. Przepis koleżanki z PP z 2016 roku.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 9
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 122
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 9
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 122
Składniki
Tortownica 25 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia. Galaretka. Owoce lekko zmiksować blenderem, dodać cukier i zagotować. Uzupełnić wrzątkiem tak, aby łącznie uzyskać 500 ml. Dodać galaretkę i rozpuścić. Całość przelać do szklanej miski o średnicy 18 cm. Odstawić do całkowitego stężenia. Galaretka dobrze wyjdzie z miski, po chwilowym włożeniu jej do pojemnika z bardzo ciepłą wodą. Ciasto. Masa kakaowa.Kakao zalać wrzątkiem i wymieszać. Dodać mleko, wymieszać i odstawić.
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oczyszczoną. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, powoli wlewać olej i dodawać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera, i partiami dodawać mąkę i masę kakaową. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy i piec w 175-170 C ponad godzinę (do suchego patyczka). Całkowicie wystudzić.
Krem. Wymieszać, cukier, śmietan-fixy i cukier z wanilią . Mascarpone, twarożek i śmietankę zmiksować na najniższych obrotach, do połączenia się składników. Dodać cukier i zwiększyć obroty i ubijać do uzyskania gęstego kremu.
Górę ciasta odciąć i odłożyć i wykorzystać do " kartofelków ". Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na trzy równe placki. Pierwszy z nich ułożyć na paterze, a wokół niego rant tortownicy. Po środku delikatnie ułożyć stężałą galaretkę, boki dobrze wypełnić kremem.
Na wierzchu ułożyć drugi placek i posmarować go kremem. Przykryć trzecim plackiem i posmarować go resztą kremu. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.