Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czerwony Velvet to ciasto bardzo efektowne, ale także i proste w przygotowaniu. Jest bardzo wilgotne, lekkie i puszyste. Delikatny smak czekolady świetnie łączy się z kremem śmietankowym.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6400
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6400
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym z nich. W osobnej misce wymieszaj olej, kakao, czerwony barwnik i wanilię na gładką konsystencję. Dodaj je do masy jajecznej. Dodaj ocet i cukier. Wymieszaj. Do osobnej miski przesiej mąkę, sodę i sól. Dodawaj partiami suche składniki do mokrych. Dobrze wymieszaj, a na koniec dodaj maślankę. Mieszaj do połączenia. Dwie tortownice o średnicach 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż masę po równo do każdej z nich. Piekarnik nastaw na 175 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez 25-30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i całkowicie ostudź.
Przygotuj krem. W misce utrzyj masło na puch. Dodawaj po łyżce mascarpone, cały czas miksując. Następnie wlej ekstrakt waniliowy i dodaj cukier puder. Na koniec wlej sok z cytryny i wymieszaj. Jeden z blatów przenieś na paterę. Odetnij nożem ewentualne nierówności na wierzchu. Rozsmaruj ok. ½ przygotowanego kremu. Połóż drugi blat i lekko dociśnij. Nałóż pozostały krem i rozsmaruj go na wierzchu oraz na bokach Czerwonego Velvetu. Ciasto posyp kakao.