Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Plecione czeskie ciasto (Vanocka) przypomina wyglądem naszą chałkę, ale u naszych sąsiadów jest często przygotowywane w formie eleganckiego chleba świątecznego. Duża ilość rodzynek i migdałów dodaje mu wyjątkowego smaku, a skórka z cytryny delikatnie przełamuje słodycz. Vanockę układa się z kilku warkoczyków. Podczas ich formowania koniecznie trzeba myśleć o swoich bliskich, jak wskazują czeskie obyczaje.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 146
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1851
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14563
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19626
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 146
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1851
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14563
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19626
Składniki
Masło roztop w rondelku. Rodzynki zalej gorącą wodą, a po kilkunastu minutach odcedź.
Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Do dużej miski wsyp mąkę, resztę cukru, żółtka, skórkę z cytryny gałkę muszkatołową oraz sól. Wlej wyrośnięty zaczyn i zacznij mieszać. Kiedy składniki zaczną się łączyć, dodaj roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Przez około 10 minut wyrabiaj ciasto aż zrobi się gładkie i elastyczne. Odstaw je na godzinę do podwojenia objętości.
Wbij pięść w ciasto, dodaj do niego rodzynki i migdały. Wyrabiaj dalej, aby dobrze wmieszać dodatki do ciasta. Podziel je na 9 części i uformuj z nich kulkę. Następnie rozwałkuj na blacie tak, aby powstało 9 wałków o długości około 30 centymetrów.
Teraz masz dwie opcje. Pierwszą z nich jest uformowanie jednego plecionego czeskiego ciasta vanocka. Z czterech wałków zrób pierwszy warkocz, z trzech kolejny i zapleć dwa ostatnie wałki. Ułóż jedno na drugim, tworząc wieżyczkę. W ten sposób uzyskasz jedno duże ciasto.
Możesz też połączyć po trzy wałki w trzy osobne warkocze. Wtedy będziesz mieć trzy mniejsze ciasta.
Ułóż je na blaszce do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Odstaw na około pół godziny pod przykryciem.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Włóż chlebek plecione czeskie ciasto do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 165°C i piecz kolejne 30 minut.