Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Delikatne Pierogi Z Jagodami Z Maślanego Ciasta
  • Ciasta
  • Przepis na

Delikatne Pierogi Z Jagodami Z Maślanego Ciasta

17.09.2023 Odsłon: 427
5.0 (2 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
I Super Woman
I Super Woman

Chcę przedstawić Wam prosty i bardzo udany przepis na pierogi. Ciasto jest miękkie i delikatne nawet na drugi dzień po podgrzaniu. Można je wyrobić w maszynie, ale ja wolę robić to ręcznie, ponieważ wyrabia się je bardzo szybko. Oszczędzamy wodę oraz czas i nie musimy już myć miksera. Uważam też, że ciepło dłoni nadaje wyrabianemu ciastu szlachetniejszy smak.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Silikonowa stolnica, wałek, duży garnek do gotowania, garnek na ugotowane pierogi, drewniana łyżka

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14027

do 60 min 60 min
27
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 816

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 850

do 30 min 30 min
5
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60874

> 60 min >60 min
116
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 711

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Dania główne Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Polecam. My bardzo lubimy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1428

do 30 min 30 min
10
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14027

do 60 min 60 min
27
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 816

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 850

do 30 min 30 min
5
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60874

> 60 min >60 min
116
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 711

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Dania główne Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Polecam. My bardzo lubimy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1428

do 30 min 30 min
10
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Delikatne Pierogi Z Jagodami Z Maślanego Ciasta
Autor:
I Super Woman
> 60 min
3-4 osoby

Składniki

Na Ciasto
  • 500 gr mąki tortowej, może też być krupczatka
  • 8 dag miękkiego masła
  • 300 ml bardzo gorącej wody, ale nie wrzątku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 litr jagód, borówki amerykańskiej (zimą użyj mrożonych)
  • 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki ziemniaczanej (mąka ziemniaczana sprawia, że sok tak bardzo nie wycieka z jagód)
  • 10 dag roztopionego do posmarowania pierogów
Na Farsz
  • 1 litr jagód, borówki amerykańskiej, lub zimą można użyć mrożonych
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (mąka absorbuje sok z jagód i nie wypływa on tak bardzo w pierogów)
Sposób przygotowania:
1

Ważne: Nie dodawaj do mąki wrzątku, tylko dobrze gorącą wodę. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dolej trochę więcej wody. Mąka krupczatka też świetnie się nadaje. Do mieszenia użyłam siekaczki, ponieważ ciasto jest gorące i może parzyć dłonie. Pierogi wykrawałam wykrawaczką o średnicy 7 cm i wyszło mi około 45 sztuk, przy grubości rozwałkowanego placka na 2-3 mm. Ja akurat lubię mniejsze pierogi, takie, które można przekroić na pół i na dwa kęsy.

2

Zagotowałam wodę i odczekałam chwilę, aby nie wrzała – ok. 5 min. Wyciągnęłam masło z lodówki, żeby zmiękło. Wysypałam przesianą mąkę na stolnicę i dodałam masło oraz sól, zamiesiłam. Na tym etapie ma konsystencję ciasta na kruszonkę. Dolewałam po trochę gorącą wodę i miesiłam, tak aby mąka ją wchłonęła. Dobrze wyrobiłam ciasto, podsypując ciągle mąką. Uformowałam kulę, posypałam ją mąką, nakryłam folią spożywczą i zostawiłam do wystygnięcia. Podczas mieszenia podsypywałam stolnicę mąką tak, aby ciasto i pierogi nie kleiły się do powierzchni. Wymieszałam jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną (podczas gotowania nie puszczają dużo soku). Borówka jest dość kwaśna i cukier sprawi, że ta kwaskowatość nie będzie tak bardzo wyczuwalna.

3

Ciasto podzieliłam na porcje, rozwałkowałam placek grubości 2-3 mm i wykrawaczką o średnicy 7 mm formowałam placuszki. Nadziewałam je borówką i dobrze zaklejałam. Jak widać na zdjęciu obok, do środka wchodzi dość dużo jagód. Wrzucałam na gotującą i osoloną wodę po około 12 sztuk na raz i zamieszałam drewnianą łyżką, aby nie uszkodzić żadnego pieroga. Zaczekałam aż wypłyną na wierzch. Po 3 minutach wyjęłam je z wody do innego garnka, odczekałam 2 minuty. Polałam masłem, delikatnie podrzuciłam i gotowe. Smacznego!

4

WAŻNE! Ciasto rozwałkowałam na grubość 2-3 mm, dzięki temu jagody nie przebiją się przez ciasto i nie będą się rozgotowywać. Może zdarzyć się, że jakaś jagoda zrobi dziurkę w cieście, jednak samo ciasto jak tak elastyczne i miękkie, ładnie się poddaje, że bez problemu można ją zalepić. Po ugotowaniu pierogi można dowolnie dosłodzić, dodać śmietanę, jakiś owocowy sos, itp. Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki