Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Desdemonda to postać, która kojarzy się z miłością, dobrocią i niewinnością. Nie bez powodu została nazwana pełną słodyczy i kobiecą. Właśnie na jej cześć powstało to pyszne ciasto.
Wymiary formy: ok. 30 × 24 cm.
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 57
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 1439
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 4424
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1289
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 57
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 1439
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 4424
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1289
Składniki
Masło wyciągnij z lodówki i kiedy jeszcze będzie zimne, posiekaj je drobno. Dodaj wtedy mąkę, cukier puder, śmietanę, proszek do pieczenia i jajko. Całość energicznie zagnieć. Podziel na 10 równych części i włóż do zamrażalnika na około 25 minut.
Wyciągnij ciasto kruche. Rozwałkuj je cienko na długość swojej blachy, np. 30 cm. Wysmaruj konfiturą. Zawiń w ciasną roladę i sklej końce. Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut aż ciasto będzie złote z zewnątrz.
W tym czasie przygotuj krem śmietanowy. Mocno schłodzoną śmietanę, mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy zmiksuj na jednolitą masę. Zacznij od powolnych obrotów, a następnie zwiększ je do maksimum. Krem powinien być puszysty, ale mieć jednolitą konsystencję bez grudek.
Zrób teraz polewę czekoladową. Śmietankę podgrzej, a następnie dodaj do niej czekoladę. Rozpuść na małym ogniu, mieszając cały czas. Konsystencja powinna być gładka i błyszcząca.
Przygotuj teraz półmisek albo tacę. Ułóż na spód 4 przygotowane rulony ciasta z konfiturą. Posmaruj obficie kremem śmietanowym. Ułóż kolejne 3 roladki, krem, 2 roladki, krem i 1 roladkę. Powinno zrobić się trójkątne ciasto. Polej ciasto desdemona polewą czekoladową i obsyp obficie wiórkami kokosowymi. Schłodź w lodówce przed podaniem, najlepiej przez całą noc.