Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na popularne ciasto kopiec kreta, ale w wersji deseru. Podawane w pucharkach. Składa się z biszkoptu nasączonego kawą, bananów, kremu z kawałkami czekolady. Całość posypana jest pokruszonym biszkoptem. Deser super wygląda i jest pyszny. Polecam i zapraszam
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 75
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2872
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 302
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 75
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2872
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 302
Składniki
Ciasto kakaowe ***pieczenie ciasta można pominąć i użyć kakaowych biszkoptów lub herbatników. Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy olej i wodę i wszystko miksujemy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25x40cm i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Studzimy. Ścinamy górę i kruszymy do miski.
Następnie z ciasta wycinamy kółka ok 8 sztuk. Ja robiłam to okrągłą foremką. Do każdego pucharka dajemy kółko z ciasta i nasączamy kawą. (kawę rozpuszczamy z cukrem i wodą)
Następnie banany kroimy na dość grube plasterki i układamy na cieście.
Śmietankę 36% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy do niej startą czekoladę. Wszystko mieszamy
i dajemy na banany starając się uformować górkę. Całość posypujemy okruszkami z góry biszkopta.
I gotowe :) desery powinny poleżeć w lodówce około 2 godziny, żeby dobrze się schłodziły. Polecam, są przepyszne, idealne na upalne dni.