Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosenny deser w kolorach soczystej zieleni, wzorowany na popularnym cieście leśny mech. Wygląda bajecznie i cudownie smakuje.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 41
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2249
Polecam.
Odsłon: 433
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 642
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1982
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 41
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2249
Polecam.
Odsłon: 433
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 642
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1982
Składniki
Ciasto: Spód tortownicy (20-21 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie smarować. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (grzałka góra-dół). Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Szpinak przełożyć do wysokiego naczynia, dodać olej i zblendować dokładnie na papkę, bez widocznych kawałków szpinaku. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na jasną, puszystą masę. Dodać zblendowany szpinak i zmiksować. Dodawać stopniowo mąkę i miksować do połączenia się składników. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30-35 minut lub do suchego patyczka. Przełożyć na kratkę i całkowicie wystudzić. Wierzch ciasta ściąć nożem. Wydrążyć cały, jasnozielony środek, rwąc kawałki ciasta na mniejsze części.
Frużelina: Owoce przełożyć do rondla dodać sok z cytryny, cukier i podgrzewać na wolnym ogniu, aż owoce częściowo się rozpadną i puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w wodzie i wlać od owoców. Podgrzać chwilę do zgęstnienia, cały czas mieszając. Frużelinę całkowicie wystudzić.
Krem: Do śmietany dodać cukier puder i ekstrakt z wanilii. Miksować do czasu, aż śmietana będzie prawie sztywna. Dodać mascarpone i zmiksować na sztywny, gładki krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (Wilton M1). Na dno szklanek/pucharków wsypać porcję ciasta szpinakowego. Dodać porcję frużeliny i krem. Wierzch deserów posypać ciastem i udekorować owocami. Smacznego!
Rady: Frużelinę można przygotować z innych, ulubionych owoców leśnych: jeżyn, jagód lub mixu kilku owoców. Do przygotowania frużeliny można użyć mrożonych owoców. Wierzch deserów można także udekorować pestkami granatu i świeżą miętą. Ciasto szpinakowe świetnie nadaje się do mrożenia. Jeśli nie planujecie wykorzystać go w całości do deseru, można już porwane na kawałki ciasto włożyć do woreczka strunowego i zamrozić. Do przygotowania deseru można użyć także mrożonego szpinaku w podwójnej gramaturze niż ta, podana w przepisie. Ciasto przygotowane na mrożonym szpinaku nie będzie miało jednak tak intensywnego, zielonego koloru.