Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny i efektowny deser! Popularne ciasto leśny mech tym razem w trochę innej wersji, czyli pokruszone ciasto, lekki krem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz maliny.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22866
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1860
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4810
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22866
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1860
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4810
Składniki
Pieczemy ciasto. Szpinak siekamy niezbyt drobno nożem, razem z olejem oraz skórką z cytryny blendujemy dobrze na jednolitą masę. Tak przygotowany szpinak odkładamy na bok. Przystępujemy do ubicia jaj. Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania dodajemy partiami cukier. Miksujemy całość ok 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy rozdrobniony szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy całość do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy o średnicy 18 cm lub małej prostokątnej, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok. 25 min (do suchego patyczka). Kiedy tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Zdejmujemy z ciasta górną, przypieczoną skórkę, odkładamy ją, a ciasto kruszymy rękami na gruby „piasek”. Rozkruszony biszkopt przekładamy do miski. Ciasto możemy upiec 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce.
Ubijamy krem. Do misy miksera wlewamy mocno schłodzoną śmietankę, wsypujemy cukier puder z cukrem waniliowym. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone i ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę.
Składamy deser. Na dno pucharków wykładamy pokruszone ciasto szpinakowe i warstwę kremu oraz kilka malin. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Przy wykładaniu kremu posługujemy się workiem cukierniczym, to nam ułatwi pracę. Ostatnią warstwą będą maliny. Całość przyozdabiamy listkami mięty. Deser gotowy!