Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser z mango robi się szybko i jest pyszny. W końcu mango uchodzi za najsmaczniejszy owoc świata. Z podanej ilości wyszły mi 4 słoiczki deserowe.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12355
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1392
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13243
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5512
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12355
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1392
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13243
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5512
Składniki
Obieramy owoce mango i miąższ odkrawamy od pestki. Połówkę ( lub nieco więcej ) jednego owocu kroimy w drobną kosteczkę. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Po ostygnięciu ( nie musi zacząć tężeć ) mieszamy dokładnie z serkami homogenizowanymi wyjętymi z lodówki. Najlepiej użyć trzepaczki rózgowej, żeby grudki serka dobrze się rozbiły. Następnie dodajemy do serka wcześniej przygotowane, drobno pokrojone mango. Mieszamy. Pojemnik wkładamy do lodówki, żeby masa zaczęła tężeć. Nastąpi to dość szybko, bo serki były z lodówki, więc trzeba pilnować, żeby masa nie za bardzo zgęstniała, bo będzie trudno przełożyć ją do słoiczków czy pucharków
Gdy masa zaczyna gęstnieć przelewamy ją delikatnie do słoiczków na pokruszone ciasteczka owsiane- do każdego słoiczka wkruszamy po 2 ciasteczka. Odstawiamy do lodówki
Przygotowujemy mus z mango: pozostałe mango miksujemy na mus. Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżeczkach wrzątku i dodajemy do musu. Dokładnie mieszamy. Mus delikatnie wylewamy na masę z serków. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po 2-3 godzinach deser będzie gotowy