Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser z mango robi się szybko i jest pyszny. W końcu mango uchodzi za najsmaczniejszy owoc świata. Z podanej ilości wyszły mi 4 słoiczki deserowe.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 874
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11764
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 874
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11764
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Składniki
Obieramy owoce mango i miąższ odkrawamy od pestki. Połówkę ( lub nieco więcej ) jednego owocu kroimy w drobną kosteczkę. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Po ostygnięciu ( nie musi zacząć tężeć ) mieszamy dokładnie z serkami homogenizowanymi wyjętymi z lodówki. Najlepiej użyć trzepaczki rózgowej, żeby grudki serka dobrze się rozbiły. Następnie dodajemy do serka wcześniej przygotowane, drobno pokrojone mango. Mieszamy. Pojemnik wkładamy do lodówki, żeby masa zaczęła tężeć. Nastąpi to dość szybko, bo serki były z lodówki, więc trzeba pilnować, żeby masa nie za bardzo zgęstniała, bo będzie trudno przełożyć ją do słoiczków czy pucharków
Gdy masa zaczyna gęstnieć przelewamy ją delikatnie do słoiczków na pokruszone ciasteczka owsiane- do każdego słoiczka wkruszamy po 2 ciasteczka. Odstawiamy do lodówki
Przygotowujemy mus z mango: pozostałe mango miksujemy na mus. Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżeczkach wrzątku i dodajemy do musu. Dokładnie mieszamy. Mus delikatnie wylewamy na masę z serków. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po 2-3 godzinach deser będzie gotowy