Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miłośnicy astronomii (i nie tylko) z pewnością docenią smak ciasta Deszcz Meteorytów. To prosty sernik bez pieczenia na korzennym spodzie z cynamonową nutą, którą wprowadzają pokruszone ciasteczka. To także dzięki nim ciasto zawdzięcza swoją nazwę - niewielkie kawałki ciastek zatopione w masie serowej przypominają najprawdziwszy deszcz meteorytów.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 69
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 69
Składniki
Przygotuj spód do ciasta Deszcz Meteorytów. Herbatniki zmiksuj w blenderze na drobny pył. Możesz też rozgnieść je przy pomocy moździerza lub wałka. Dodaj do nich roztopione masło oraz przyprawę korzenną i kakao. Całość dokładnie wymieszaj, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Następnie wysyp masę do tortownicy o średnicy 23 cm. Całość ugnieć tak, aby powstała równa warstwa.
Przygotuj masę serową. Obie galaretki wsyp do 250 ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszaj, aby całkowicie się rozpuściły, a następnie odstaw je do wystudzenia (uważaj, aby nie stężały). W międzyczasie ubij śmietankę na sztywno, a następnie zacznij partiami dodawać do nich ser. Mieszaj, aż utworzą jednolitą masę. Dodaj do nich chłodną galaretkę, ponownie zmiksuj, aby wszystkie składniki się połączyły.
Herbatniki cynamonowe przesyp do woreczka, a następnie rozkrusz je przy pomocy wałka na mniejsze (ale niezbyt drobne) kawałki. Dodaj je do masy serowej i całość dokładnie wymieszaj. Następnie przelej masę na przygotowany wcześniej spód. Wyrównaj i wstaw do lodówki na minimum 6-8 godzin.
Kiedy ciasto Deszcz Meteorytów stężeje, udekoruj je bitą śmietaną oraz czekoladowymi ozdobami.