Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szklarnia z piernika to łatwy lecz trochę pracochłonny wypiek świąteczny. Szyby są zrobione z listków żelatyny, a w środku znajdują się czekoladowe szyszki i lampki.
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 1922
Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.
Odsłon: 70163
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24964
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 140
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 95
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 1922
Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.
Odsłon: 70163
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24964
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 140
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 95
Składniki
Najpierw trzeba wyciąć szablon. Taki szablon możecie sami narysować na grubszej kartce (blok techniczny) Poniżej na zdjęciu widać wymiary.
Ciasto piernikowe: Wszystkie sypkie składniki przesiewamy przez sito do dużej misy. Dodajemy jajka, miód, oraz roztopione i ostudzone masło. Składniki mieszamy mikserem z końcówką mieszającą w kształcie haka. Mieszamy tak długo, aż masa zrobi się ciemnego koloru i będzie mieć konsystencję podobną do plasteliny. Po tym czasie ciasto wyciągamy z misy miksera na blat stołu. Nie trzeba blatu podsypywać mąką, bo ciasto jest elastyczne jak plastelina i nie klei się do stołu, ani do wałka. Ciasto jeszcze chwilkę ugniatamy dłońmi i rolujemy na kształt rolady. Dzielimy na 4 części i każdą część ciasta zawijamy osobno w folię spożywczą. Ofoliowane kawałki ciasta wstawiamy do lodówki na godzinę (ja zostawiam całą noc w lodówce). Po tym czasie każde ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia ( w ten sposób powierzchnia ciasta będzie bardzo gładka). Rozwałkowane ciasto przenosimy razem z dolnym papierem na blaszkę . Za pomocą szablonu wykrawamy z niego odpowiednie kształty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C około 8 - 10 min. Upieczone części domku szklarni pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Lukier: Przed rozbiciem skorupki jajek, polewamy je wrzątkiem aby pozbyć się ewentualnych bakterii. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ręcznie trzepaczką lub mikserem. Gdy białka się spienią wsypujemy cukier puder (łyżka po łyżce). Dodajemy sok z cytryny i ucieramy do momentu, aż lukier zrobi się gładki i lśniący. Lukier powinien mieć konsystencję podobną jak pasta do zębów. Gdyby był za rzadki to dosypujemy cukru pudru, a gdyby był za gęsty to dodajemy soku z cytryny.
Dekoracja i składanie. Lukier przelewamy do rękawa cukierniczego i odcinamy końcówkę worka. Do ścian z otworami na okna przyklejamy żelatynę w listkach (będzie imitować szyby). Gdy przyklejone ,,szyby'' wyschną, dekorujemy części domku stylem dowolnym i pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Następnie sklejamy domek w całość (patrz film) Do środka wsadzamy czekoladowe szyszki, oraz światełka. Dach domku posypujemy obficie cukrem pudrem.
Uwagi: - Z tej ilości składników wyjdzie ciasta na zrobienie szklarni tak na styk. Tak, więc jeżeli jesteś osobą początkującą, to radziłabym zrobić 2 takie ciasta. Wtedy będziesz mieć pewność, że nie zabraknie Ci ciasta. A z pozostałości ciasta można zrobić pierniczki. Jeśli jesteś osobą, która ma wprawę w robieniu domków piernikowych , to jedna porcja ciasta wystarczy Ci bez obawy do zrobienia tego pięknego domku z piernika .