Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik, przełożony marcepanem otoczonym brzoskwiniową galaretką. I oblany czekoladą. Pyszności!!! Przepis zaczerpnięty z bloga http://mojewypieki.blox.pl/html. Zapraszam na mój blog: http://kobiecykacik.blox.pl/html
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 969
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2853
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 956
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1709
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14645
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 969
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2853
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 956
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1709
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14645
Składniki
W garnuszku na małym ogniu, co po chwilkę mieszając grzejemy miód, masło i cukier. Odstawiamy z palnika, żeby lekko przestygło. Mąkę, kakao, sodę i przyprawę przesiewamy, do tego wbijamy jajko i wlewamy ciepłą mieszankę miodową. I miksujemy na gładką masę.
Wylewamy ( chociaż ciężko to wylać, bo masa jest bardzo gęsta i lepka, trzeba się posługiwać łyżką i dobrze rozsmarować) na blaszkę 23x30, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu, piernik kroimy na trzy kawałki, i każdy kawałek przekrawamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę smarujemy dżemem ( najlepiej morelowy/brzoskwiniowy), na to kładziemy rozwałkowaną masę marcepanową, i przykrywamy piernikiem posmarowanym dżemem, od spodu.
Placek przykładamy czymś ciężkim, i siup do lodówki na 24h. Po tym czasie, kroimy małe kawałeczki, które następnie maczamy w polewie czekoladowej. Ja akurat robiłam w trzech różnych, w białej, gorzkiej i mlecznej.