Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serdecznie witam i zapraszam na domową chałkę z foremki. Chałka jest bardzo smaczna, puszysta i delikatna, więc polecam upiec. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 502
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 145
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 502
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 145
Składniki
Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę cukru, całe mleko i około pół szklanki mąki. Składniki mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach: Do rozczynu dodaję pozostały cukier, mąkę, sól, jajka i mieszam żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie dodaję masło i jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby masło wchłonęło się w ciasto.
Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam kilka minut, do momentu aż stanie się gładkie i lśniące. Ciasto możemy przygotować robotem. Wyrobione ciasto przekładam do miski oprószonej mąką, miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Po 30 minutach ciasto odpowietrzam, czyli ugniatam kilka razy w misce i ponownie nakrywam folią i odstawiam w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Formowanie chałki: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, przerabiam kilka razy, formuję wałek i dzielę na dwie w miarę równe części.
Każdy kawałek dodatkowo dzielę na trzy w miarę równe kawałki, z których formuję kulki, układam na blacie podsypanym mąką, nakrywam folią spożywczą i pozostawiam na około 10 minut, żeby ciasto odpoczęło.
Następnie z każdej kulki formuję wałki o kilka centymetrów dłuższe niż foremka i z trzech wałków zaplatam chałkę.
Zaplecioną wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Foremki nakrywam folią i ściereczką , i pozostawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.
Na blat wysypuję mąkę, cukier, masło i łączę palcami ze sobą składniki, tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Do białka dodaję mleko i roztrzepuję widelcem.
Pieczenie chałek: Górę chałek maluję rozmąconym białkiem z mlekiem i posypuje kruszonką.
Chałki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę i piekę około 30 minut do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone chałki od razu wyjmuję z piekarnika i foremek, i odstawiam do wystudzenia. Chałki są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa