Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa karpatka z miękkim ciastem i masą budyniową aksamitną i rozpływającą się .
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1170
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1279
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 158
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1170
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1279
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 158
Składniki
Jak upiec ciasto na karpatkę Do mąki dodajemy sól i proszek do pieczenie a do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło . Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż masło się rozpuści. Zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy ok 40 - 50 sekund uważając aby ciasto się nie przypaliło. Jeżeli masa na ciasto ładnie się zbija w jedną całość ściągamy z ognia i jeszcze chwilkę mieszamy i studzimy. Kiedy masa na ciasto całkowicie wystygnie dodajemy pojedynczo po jednym jajku i miksujemy. Ciasto przekładamy za pomocą łyżki na na blachę ( ja używam tej dużej z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką . Jeżeli ciężko się rozsmarowuje można sobie pomóc zamaczając co chwilkę łyżkę w zimnej przegotowanej wodzie. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 160 stopni przez 30 minut
Jak zrobić masę do karpatki Wyjmujemy masło z lodówki . Gotujemy budynie tak jak na instrukcji z tym że w 0,5 l mleka. Masę budyniową studzimy. Budyń musi być zimny inaczej masa karpatkowa zważy się. Ucieramy masło w mice i dodajemy porcjami budyń. Miksujemy na gładką masę. Ciasto przecinamy na pół i przekładamy masą karpatkową. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godzinki. Tak przygotowana karpatka to istna poezja w ustach :-) Smacznego!