Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe jagodzianki wypełnione mnóstwem jagód. Pyszne ciasto i lukier z sokiem jagodowym. Takie moje dzisiejsze pocieszenie.....
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 91
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 48
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 49
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2811
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 112
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 91
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 48
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 49
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2811
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 112
Składniki
Wychodzi ok. 14-15 dużych jagodzianek. Ciasto. Mleko lekko podgrzać. Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić dołek. Do dołka wkruszyć drożdże, zasypać 2 łyżkami cukru i polać kilkoma łyżkami mleka. Resztę cukru wymieszać z żółtkami na kogel- mogel. Gdy drożdże podrosną, do miski dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Jagody opłukać, osączyć i wymieszać z cukrem pudrem. Gdy ciasto urośnie, odrywać kawałki ciasta , formować prostokąt, wypełnić jagodami i zlepić jak pierogi. Końcówki podwinąć i ułożyć na blasze z papierem. Przykryć i odstawić do podrośnięcia. Piec w 185 C ok. 20 minut. Z podanych składników ukręcić lukier i posmarować jagodzianki.