Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe jagodzianki wypełnione mnóstwem jagód. Pyszne ciasto i lukier z sokiem jagodowym. Takie moje dzisiejsze pocieszenie.....
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 15964
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 56
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 150
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 657
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 475
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 85
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 15964
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 56
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 150
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 657
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 475
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 85
Składniki
Wychodzi ok. 14-15 dużych jagodzianek. Ciasto. Mleko lekko podgrzać. Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić dołek. Do dołka wkruszyć drożdże, zasypać 2 łyżkami cukru i polać kilkoma łyżkami mleka. Resztę cukru wymieszać z żółtkami na kogel- mogel. Gdy drożdże podrosną, do miski dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Jagody opłukać, osączyć i wymieszać z cukrem pudrem. Gdy ciasto urośnie, odrywać kawałki ciasta , formować prostokąt, wypełnić jagodami i zlepić jak pierogi. Końcówki podwinąć i ułożyć na blasze z papierem. Przykryć i odstawić do podrośnięcia. Piec w 185 C ok. 20 minut. Z podanych składników ukręcić lukier i posmarować jagodzianki.