Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić domowe lody waniliowe? Przepis nie jest trudny i na pewno poradzi sobie z nim każdy. To klasyczny, wyjątkowo kremowy i puszysty deser, który możesz podać solo w lecie, a zimą - w towarzystwie pysznej i ciepłej szarlotki. Przygotuj domowe lody waniliowe już dziś!
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19963
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 514
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 576
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6995
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244208
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19963
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 514
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 576
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6995
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244208
Składniki
Na początku laskę wanilii przetnij wzdłuż i nożem zbierz ziarenka.
Do garnka wlej mleko i 200 ml śmietany. Dodaj laskę wanilii i ziarenka. Zagotuj.
W międzyczasie utrzyj żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, aż do powstania puszystej, jednolitej masy.
Mleko ze śmietanką i wanilią ściągnij z palnika po ugotowaniu. Wyjmij laskę wanilii, a ciepły płyn wlej przez sitko, cienkim strumieniem i bardzo powoli, do puszystej masy jajecznej. Pamiętaj, aby cały czas mieszać trzepaczką masę, by ładnie się łączyła. Nie lej szybko, bo żółtka się zwarzą.
Połączoną masę przelej do czystego garnka. Podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 5 minut, ciągle mieszając łyżką, aż masa nieco zgęstnieje (ma utrzymać się na tylnej stronie łyżki). Wszystko rób powoli i nie spiesz się, bo masa może się zwarzyć.
Gdy już odpowiednio zgęstnieje, odstaw do wystudzenia. Gdy już będzie chłodna, przełóż do lodówki.
W międzyczasie pozostałe 100 g śmietany ubij na sztywno, a następnie wmieszaj do wyjętej z lodówki masy.
Masę przelej do pojemnika, w którym chcesz przechowywać lody i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Przez pierwsze pięć godzin wyjmuj je co pół godziny i miksuj masę, aby nie utworzyły się kryształki lodów.
Potem mróź do otrzymania idealnej konsystencji. Domowe lody waniliowe już gotowe!