Domowe mleko skondensowane - słodzone - 2 składnikowe - bez mieszania
Domowe mleko skondensowane to idealny dodatek do kremów, ciast czy porannej kawy. Do przygotowania domowego mleka potrzebujemy tylko świeżego mleka, najlepiej kupionego od rolnika oraz białego cukru.
Domowe mleko skondensowane - słodzone - 2 składnikowe - bez mieszania
Składniki
- 1,5 l świeżego mleka, najlepiej od szczęśliwej krowy pasącej się na łące
- 3 szklanki białego cukru
- szeroki garnek o średnicy około 24 cm i o grubym dnie
Składniki
- 1,5 l świeżego mleka, najlepiej od szczęśliwej krowy pasącej się na łące
- 3 szklanki białego cukru
- szeroki garnek o średnicy około 24 cm i o grubym dnie
Etapy przygotowania
Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy mleko. NIE MIESZAMY. Stawiamy na palnik i gotujemy na średnim ogniu około 2 godzin. Mleko powinno zmniejszyć swoją objętość minimum o połowę. W czasie gotowania mleka NIE MIESZAMY, tylko co jakiś czas zbieramy tworzącą się na wierzchu piankę. Mleko gotujemy do uzyskania delikatnego karmelowego koloru i zapachu. Gorące mleko przelewamy przez sitko do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Wystudzone przechowujemy suchym chłodnym miejscu.
Ważne jest, aby nie mieszać mleka podczas gotowania. Mieszanie mleka przyczynia się do późniejszej krystalizacji cukru i w mleku powstają grudki cukru. Mnie zależało, aby uzyskać mleko o płynnej konsystencji. Natomiast, jeśli chcecie uzyskać gęstszą konsystencję należy wydłużyć czas gotowania. Mleko skondensowane stanowi idealny dodatek do kremów maślanych, ciast oraz po prostu jako małe bardzo słodkie co nieco. Domowe mleko skondensowane w szczelnie zamkniętych słoikach można przechowywać około 12 miesięcy.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Ostatnio komentowane przepisy
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
- 1,5 l świeżego mleka, najlepiej od szczęśliwej krowy pasącej się na łące
- 3 szklanki białego cukru
- szeroki garnek o średnicy około 24 cm i o grubym dnie
Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy mleko. NIE MIESZAMY. Stawiamy na palnik i gotujemy na średnim ogniu około 2 godzin. Mleko powinno zmniejszyć swoją objętość minimum o połowę. W czasie gotowania mleka NIE MIESZAMY, tylko co jakiś czas zbieramy tworzącą się na wierzchu piankę. Mleko gotujemy do uzyskania delikatnego karmelowego koloru i zapachu. Gorące mleko przelewamy przez sitko do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Wystudzone przechowujemy suchym chłodnym miejscu.
Ważne jest, aby nie mieszać mleka podczas gotowania. Mieszanie mleka przyczynia się do późniejszej krystalizacji cukru i w mleku powstają grudki cukru. Mnie zależało, aby uzyskać mleko o płynnej konsystencji. Natomiast, jeśli chcecie uzyskać gęstszą konsystencję należy wydłużyć czas gotowania. Mleko skondensowane stanowi idealny dodatek do kremów maślanych, ciast oraz po prostu jako małe bardzo słodkie co nieco. Domowe mleko skondensowane w szczelnie zamkniętych słoikach można przechowywać około 12 miesięcy.