Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe mleko skondensowane to idealny dodatek do kremów, ciast czy porannej kawy. Do przygotowania domowego mleka potrzebujemy tylko świeżego mleka, najlepiej kupionego od rolnika oraz białego cukru.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 343
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4903
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 110
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 152
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 343
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4903
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 110
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 152
Składniki
Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy mleko. NIE MIESZAMY. Stawiamy na palnik i gotujemy na średnim ogniu około 2 godzin. Mleko powinno zmniejszyć swoją objętość minimum o połowę. W czasie gotowania mleka NIE MIESZAMY, tylko co jakiś czas zbieramy tworzącą się na wierzchu piankę. Mleko gotujemy do uzyskania delikatnego karmelowego koloru i zapachu. Gorące mleko przelewamy przez sitko do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Wystudzone przechowujemy suchym chłodnym miejscu.
Ważne jest, aby nie mieszać mleka podczas gotowania. Mieszanie mleka przyczynia się do późniejszej krystalizacji cukru i w mleku powstają grudki cukru. Mnie zależało, aby uzyskać mleko o płynnej konsystencji. Natomiast, jeśli chcecie uzyskać gęstszą konsystencję należy wydłużyć czas gotowania. Mleko skondensowane stanowi idealny dodatek do kremów maślanych, ciast oraz po prostu jako małe bardzo słodkie co nieco. Domowe mleko skondensowane w szczelnie zamkniętych słoikach można przechowywać około 12 miesięcy.