Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po upieczeniu korzennego tortu pozostało trochę białej czekolady i żurawiny. W ciągu kilku minut powstały z nich pyszne praliny, które ozdobnie zapakowane nadają się również na prezenty. Jeśli nie mamy specjalnych foremek na praliny, można wykorzystać pojemniki na kostki lodu.
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 20
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 20
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Składniki
Pokroic zurawine na male kawalki, dodac likwor wisniowy, dobrze wymieszac i odstawic na 30 minut. Jesli wolimy wersje bezalkoholowa, mozna namoczyc zurawine w wodzie z kilkoma kroplami aromatu rumowego.
Pokroic czekolade na małe kawalki i roztopic polowe w kapieli wodnej na malym ogniu ( do max. 40° C) Mieszac od czasu do czasu. Gdy czekolada sie rozpusci, wyjac naczynie z kapieli wodnej, dodac pozostala czekolade z tluszczem kokosowym i miszajac rozpuscic wszystko do powstania gladkiej masy. Do napelniania foremek pralinowych idealna jest temperatura 25-26 ° C.
Wlac po 1 lyzeczce masy czekoladowej do foremek pralinowych lub pojemników do kostek lodu, dodac 1/2 lyzeczki zurawiny i wypelnic reszte foremki pozostala masa czekoladowa. Opcjonalnie mozna przed wypelnieniem foremek wymieszac zurawine z masa czekoladowa, ale wtedy zurawina bedzie w pralinie bardziej widoczna. Gdy cała foremka zostanie wypełniona, usunac nadmiar masy czekoladowej szpachelka lub skrobakiem do ciasta, aby dno praliny pozostalo równe i gladkie.
Wypelnione foremki wstawic do zamrażarki na 15 minut, a nastepnie na około 1 godz. do lodówki. Po wyjeciu pralin z formy można je ozdobic czekolada.