Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka pianka w czekoladzie - domowe kostki Ptasiego Mleczka
Forma 30 cm x 25 cm
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5065
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1682
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203291
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5065
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1682
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203291
Składniki
Żelatynę wsypać do szklanki. Zalać niewielką ilością mleka zagęszczonego. Odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Resztę mleka zagotować. Dodać do niego napęczniałą żelatynę. Mieszać aż się rozpuści. Następnie odstawić, aby ostygło, musi być letnie. Co jakiś czas przemieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać porcjami cukier i cały czas miksować. Dodać łyżeczkę soku z cytryny, kilka kropel aromatu śmietankowego lub waniliowego i ponownie zmiksować. Do żelatyny dodać łyżkę piany i wymieszać. Dodać jeszcze jedną łyżkę i ponownie wymieszać. Włączyć mikser i małym strumieniem wlać żelatynę. Formę wyłożyć folią i przełożyć przygotowaną masę. Wyrównać wierzch. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z formy i pokroić w kostki. Czekoladę rozpuścić razem z masłem. Zanurzać w niej kostki ptasiego mleczka i przekładać na papier do pieczenia. Ponownie włożyć do lodówki, aby czekolada stężała.