Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka pianka w czekoladzie - domowe kostki Ptasiego Mleczka
Forma 30 cm x 25 cm
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 110
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 190
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1268
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 501
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 110
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 190
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1268
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 501
Składniki
Żelatynę wsypać do szklanki. Zalać niewielką ilością mleka zagęszczonego. Odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Resztę mleka zagotować. Dodać do niego napęczniałą żelatynę. Mieszać aż się rozpuści. Następnie odstawić, aby ostygło, musi być letnie. Co jakiś czas przemieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać porcjami cukier i cały czas miksować. Dodać łyżeczkę soku z cytryny, kilka kropel aromatu śmietankowego lub waniliowego i ponownie zmiksować. Do żelatyny dodać łyżkę piany i wymieszać. Dodać jeszcze jedną łyżkę i ponownie wymieszać. Włączyć mikser i małym strumieniem wlać żelatynę. Formę wyłożyć folią i przełożyć przygotowaną masę. Wyrównać wierzch. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z formy i pokroić w kostki. Czekoladę rozpuścić razem z masłem. Zanurzać w niej kostki ptasiego mleczka i przekładać na papier do pieczenia. Ponownie włożyć do lodówki, aby czekolada stężała.